Met het Therm-O-Signal verfsysteem levert Korthals een bijdrage aan de veiligheid van industriële en (petro)chemische installaties. De verf verandert namelijk van kleur zodra er oververhitting dreigt te ontstaan. De snelheid waarmee de kleur verandert en u dus gewaarschuwd wordt is een uiterst belangrijk voordeel van het Therm-O-Signal verfsysteem.
Verwerking vindt bij voorkeur plaats door middel van de spuitapplicatie voor een optimale vloeiing. Daarmee kan de topcoat direct worden aangebracht (ook op warme substraten, maar raden we niet aan). Eventueel kan de verf ook met een kwast worden aangebracht.
De temperatuuromslagverven zijn er in twee soorten: de irreversibele temperatuuromslagverven en de reversibele temperatuuromslagverven.
Sommige producten kennen meerdere kleuromslagen bij verschillende temperaturen.
Voor buitentoepassing op gestraald staal is Briosil 6/7360P primer beschikbaar, een zinc rich primer met zeer goede corrosiewerende eigenschappen en hittevast tot 600ºC.
Benieuwd welke temperatuuromslagverf geschikt is voor uw situatie? Gebruik onze Therm-O-Signal adviestool.
Meer informatie over onze temperatuuromslagverven? Via onderstaande button kunt u de temperatuuromslagverven brochure downloaden:
Download Therm-O-Signal BrochureZelfs bij grote temperatuurschommelingen tot wel 600°C blijft de bescherming altijd optimaal.
Bij korthals kunt u uit gaan van een betrouwbare kwaliteit. De receptuur blijft altijd hetzelfde!
Korthals is al jarenlang de specialist in de productie en ontwikkeling van industriële lakken.
De temperatuuromslagverf van Korthals zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. De kleuren zijn echter wel van te voren vastgesteld. Dit komt door de unieke eigenschappen van pigmenten.
Nee, je hebt deze primer voor roestvrij staal niet nodig. We raden af om op roestvrijstaal de zinkhoudende Briosil primer aan te brengen, omdat het zink deze ondergrond aantast. De Therm-O-Signal omslagverf wordt rechtstreeks op de aangestraalde roestvrijstalen ondergrond aangebracht.
Het rendement hangt af van de manier waarop de primer en omslagverf worden aangebracht. In de technische databladen wordt het theoretisch rendement weergegeven in m2 per liter product. Voor spuitapplicatie wordt gerekend met 60% van het theoretisch rendement, voor kwast- en rolapplicatie met 90% van het theoretisch rendement.
Ter illustratie: Briosil primer 6/7360P. Het theoretisch rendement van deze temperatuuromslagverf bedraagt 8 m2/L. Het praktisch rendement bedraagt dan (0,6 x 8 =) 4,8 m2/L voor spuitapplicatie. Voor kwast- en rolapplicatie is dit (0,9 x 8 =) 7,2 m2/L.
Ja, indien het laksysteem in goede staat is, dan kan de aflak worden opgeschuurd en kan hierbovenop een nieuwe Therm-O-Signal temperatuuromslagverf worden aangebracht.
De manier van repareren hangt af van de staat waarin het laksysteem verkeert. Als het laksysteem verroest is met verlies van aflak en primer, dan is opnieuw stralen de beste optie. Als stralen niet tot de mogelijkheden behoort, dan kan het oppervlak met zeer grof schuurpapier worden geschuurd totdat alle roest is verwijderd. Deze reparatie kan ook lokaal worden uitgevoerd. De primer moet dan op de kaal geschuurde delen worden aangebracht. Na enige uren droging kan de aflak er overheen worden gespoten.
Wanneer de primer nog in goede staat is, dan kan het oppervlak worden geschuurd en direct daarna worden afgelakt met Therm-O-Signal.
Als zowel de primer als de aflak nog in goede staat zijn, dan behoeft alleen het omgeslagen gedeelte van de omslagverf te worden geschuurd en voorzien van een nieuwe laag aflak.
Bij een droge laagdikte van de primer biedt een laag van 60-70 μm voldoende bescherming. Bij spuitapplicatie zijn twee dunne lagen over het algemeen voldoende.
De temperatuuromslagverven hebben een droge laagdikte van 40-50 μm nodig. Bij spuiten is twee lagen van 20-25 μm afdoende. Het spuiten van een dikke laag in een keer wordt afgeraden in verband met een te hoge kans op zakkers. Een te hoge laagdikte geeft kookblaasjes bij uitharden van de lak bij verhoogde temperatuur.
In veel gevallen zijn de te coaten objecten te groot om te moffelen. In deze situatie kan worden besloten het uithardingsproces te laten plaatsvinden op het moment dat de installaties in gebruik worden genomen. Vaak worden dan temperaturen bereikt groter dan of gelijk aan 150 °C. Na 8 uur drogen op 150 °C is de lakfilm voldoende uitgehard. De tijd tussen het aanbrengen van de coating en het uitharden kan soms enige maanden duren, bijvoorbeeld omwille van transport. De lakfilm geeft gedurende die periode voldoende bescherming tegen UV-licht en vocht.
U bereikt de beste hechting op gestraald staal conform reinheidsgraad SA 2,5. Wanneer stralen niet tot de mogelijkheden behoort, is schuren met zeer grof schuurpapier ook een optie.
Op glad staal is de hechting van de Briosil primer onvoldoende. Na hittebelasting is er een grote kans op volledige onthechting van de primer. IJzer- of zinkfosfatering zijn geen goede voorbehandelingen voor de Briosil primer; bij een temperatuur van 400 °C laat de primer los van de ondergrond.